Duurzaam

Opbrengst vergelijk zonnestroom en zonnewarmte

Om een goede vergelijking te maken kijken we naar de opbrengst per jaar tussen zonnestroom en zonnewarmte.

Een PV paneel om elektriciteit op te wekken levert gemiddeld 155kWh/m2 per jaar. Zonnecollectoren voor warm water zijn er in twee varianten; vlakke plaat collectoren en glazen vacuümbuizen: heat pipe collectoren. De opbrengst van een vlakke plaat is ongeveer 495 kWh/m2 per jaar en die van een vacuümbuis ongeveer 610 kWh/m2 per jaar. Waarbij een heat pipe collector veel meer energie levert in de wintermaanden dan een vlakke plaat. Zoveel mogelijk energie per vierkante meter doet u dus met een zonneboiler en heat pipes!

Warmwater met 

Resolar

Heatpipe installatie  van Resolar voor het warmwater van de  jachthaven Stad aan `t haringvliet

Zonnestroom

Zonnestroom

Elektriciteit is duur en we kunnen niet zonder. Daarom is zonnestroom een aantrekkelijke oplossing. Nefit biedt unieke zekerheden: geen losse componenten van verschillende leveranciers, maar een compleet TÜV-gekeurd pakket met harde garanties van één betrouwbare leverancier.

20160212_152326

Bovenstaand ziet u zonnepanelen door ons geplaatst op ons eigen pand . Met zonnepanelen kunt u uw energie verbruik terugdringen en er voor zorgen dat u geld terug krijgt

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit een bron verplaatst en omzet in warmte. De bron die gebruikt wordt, bijvoorbeeld lucht of grondwater, heeft een relatief lage temperatuur. Te laag om direct een woning mee te verwarmen. Het buitendeel van de warmtepomp neemt de warmte (energie) op, verhoogt de temperatuur ervan en verplaatst deze om de woning te kunnen verwarmen. Voor dit proces gebruikt de warmtepomp elektriciteit. Een koelkast werkt op dezelfde manier, maar dan omgekeerd.

Wordt je warmtepompsysteem ook nog eens aangedreven met groene stroom? Dan ben je volledig energie- en klimaatneutraal aan het verwarmen. Op deze manier draag je bij aan het milieu en bespaart het je ook nog eens geld.

Hoe zit dat wanneer het buiten koud begint te worden?

Zelfs bij temperaturen onder nul kan een warmtepomp energie uit de buitenlucht te halen. Uiteraard moet de warmtepomp dan harder werken, waardoor het rendement lager zal uitvallen. Ondanks een lager rendement gedurende de winter, is de energiebesparing over het hele jaar voor veel woningeigenaren een reden om over te stappen op een warmtepomp.

Duurzaam verwarmen, koelen en warm water

Nefit EnviLine is één van de meest duurzame warmtebronnen. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht. Een grondbron is niet nodig. Zelfs bij temperaturen van -20°C en +37°C zorgt EnviLine voor een aangenaam binnenklimaat. Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de pomp te laten draaien. Uw gasverbruik kan hiermee dus terug naar nul. Sterker nog: voor de monovalente varianten is een gasaansluiting niet meer nodig.

Voor- en nadelen van een warmtepomp

De voordelen van een warmtepomp

Warmtepompen winnen de laatste jaren aan populariteit. Overweeg je zelf om een warmtepomp te kopen? We zetten alle voordelen voor je op een rij:

  • Een warmtepomp voorziet op betrouwbare wijze in je verwarmings- en warmwaterbehoefte.
  • Een juist gedimensioneerde en ingestelde warmtepomp is zeer energie-efficiënt
  • Een warmtepomp is onderhoudsvriendelijk en duurzaam
  • Een warmtepomp is milieu- en klimaatvriendelijk
  • Een warmtepomp op groene stroom is CO2- en klimaatneutraal
  • Geen gasaansluiting of rookgasafvoer nodig
  • Warmtepompen kunnen ook koelen op warme dagen.

De nadelen van een warmtepomp

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen om te benoemen:

  • De aanschaf van een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel
  • Je stroomgebruik gaat omhoog (en je gasverbruik uiteraard omlaag)
  • Voor warm water heb je in de meeste gevallen nog een boiler nodig (bij sommige modellen van Nefit Bosch is deze ingebouwd)
  • Je woning moet geschikt zijn voor een warmtepomp
  • Een warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan een cv-ketel

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Het eerste belangrijke verschil is dat tussen de twee varianten: all-electric en hybride warmtepompen. Voor all-electric oplossingen is geen gasaansluiting nodig, wat voor een hybride systeem wel het geval is.

Hybride

Bij een hybride systeem wordt een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor de verwarming van de woning. De ketel zorgt voor warm water en komt verder alleen in actie als het buiten erg koud is.

All-electric

Bij een all-electric oplossing heb je geen cv-ketel of gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van de woning én voor warm water.

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Met een geluidsdrukniveau van 30 tot 60 decibel (dBA) is een warmtepomp binnenshuis net zo stil als een standaard koelkast. Bij een bodemwarmtepomp of een ventilatiewarmtepomp is er geen (bovengronds) buitendeel en dus geen sprake van geluid buiten. Bij een luchtwarmtepomp ligt het geluidsdrukniveau van de buitenunit meestal tussen 35 en 60 decibel (dBA). Het buitengeluid kan worden geminimaliseerd door de juiste installatieplaats te kiezen voor de buitenunit. Hou rekening met minimaal 3 meter afstand van je terras, balkon of ramen die kunnen worden geopend. Dat geldt voor je eigen woning en voor die van je buren natuurlijk.

(bron Nefit )

EnviLine-All-electricEnviLine-Bivalent_schema